Geleceğin Bilgisayarları Türklerden...

Bilişim Dünyası

Adem15

18 Temmuz 2008 ; 09:17

Konuyu Yazdır

Geleceğin Bilgisayarları Türklerden...

Geleceğin Bilgisayarları Türklerden...

Bilkent Üniversitesi geleceğin Bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler geliştiriyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev alıyor.

Günümüzde kullanılan bilgisayarlardaki işlemci teknolojisinin silikon malzemesine dayandığını anımsatan Özbay, "Şimdiye kadar transistörlerin boyutlarının küçülmesi sayesinde her 2 yılda bir, bilgisayarlar 2 kat hızlanabiliyordu. Ama silikon temelli bu teknoloji ile 10 yıl sonra bir hız sınırına ulaşacağız ve silikon temelli bilgisayarları daha hızlı yapamayacağız" dedi. Bu nedenlerle silikon teknolojisinin yerini alacak yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve yeni nesil işlemcilerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Özbay, projedeki temel amaçlarının geleceğin süper bilgisayarlarının yapıtaşlarının nanoteknoloji ile üretilmesi olduğunu söyledi.

Özbay, şöyle devam etti: "Kuantum bilgisayarlar klasik akrabalarından farklı olarak, mikroskopik dünyaya hükmeden kuantum yasalarına dayalı olarak çalışıyorlar. Çalışma mekanizmasındaki bu değişikliğin sonucunda kuantum bilgisayarların günümüzdeki süper bilgisayarların yanına bile yaklaşamadığı bir takım zor problemleri çok kolay çözebilecek performansa sahip olacak. Günümüz teknolojisinin 10 yıl sonra teknolojik ömrünü doldurması ile yeni nesil nanoteknoloji temelli kuantum bilgisayarların günlük kullanıma girmesi hedefleniyor. Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojik buluşlar ile gelecek nesil bilgisayarlara Türkiye'nin imzasını atacağız."

Çalışmalara katılan Dr. Bulu ise Türkiye'de yapılan nanoteknoloji çalışmalarının tüm dünyada ilgi ile takip edildiğini belirterek, projeyle ilgili "Harvard-Bilkent ortak tasarımı ile Bilkent'te üretilen nanotel ve nanoLED'lerin kuantum optik özelliklerini Harvard'daki nanooptik merkezinde test edeceklerini ifade etti. Bulu, "Amacımız tek foton ile çalışan ve kuantum seviyesinde sayısal işlemler yapabilen nanodevreler geliştirmek. Bu nanodevreler ise kuantum bilgisayarlarının yapımında kullanılacak" diye konuştu.

AA


Sitemize ziyaretçi olarak giriş yaptınız Ücretsiz Üye olarak ailemize katılabilirsiniz.

Benzer Konular:

  • Dünya Türk Teknolojisinin Peşinde...
  • Türk bilim adamları 23 yeni bakteri türü buldu
  • Nanoteknoloji ile deterjansız hijyen
  • Japonya yeni bir internet arıyor
  • Bilgisayarını giy çık!
  • İstanbuldan Tayvana teknoloji transferi
  • Nokia Avvenu'yu Satın Alıyor

  •  (Oy Sayısı: 1)

    Bu konu 363 kere görüntülendi.

    Anahtar Kelimeler:

    Gönderen: anektod | ICQ: -- (18 Temmuz 2008 ; 23:51) | #2

    helal olsun insan gururlanıyo böle şeyleri gördükçe alaca kardeş dediğin gibi pek çalışkan bir millet değiliz ama çalışıncada ses getiriyoruz tabiki herzaman çalışkan olmak gerek ama ne yaparsın işte inşallah kendimize geliriz en kısa zamanda

    Gönderen: ALACA | ICQ: -- (18 Temmuz 2008 ; 11:06) | #1

    Bak sen! Takip etmiyorum pek ama haberlerde ve reklamlarda gördüğüm kadarıyla cidden biz de bayağı ilgileniyoruz şu nano ile. Çalışınca olur. Herkesin kendine de sorması gerek: Çalışıyor muyuz?


    --------------------

    **Konularımda aksini belirtmediğim sürece her şey tam sürümdür, her şey sapasağlam çalışmaktadır, her şey tarafımca denenmiştir.** ALACA | Mayonez.Net | Co-Administrator

    Bilgi

    Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.

    Site İçi Arama

    Mayonez Hakkında

    Siteye Yazanlar:
      1    blacktiger 1248
      2    bbberke 839
      3    TDM 835
      4    pLaya 549
      5    CoDeR 535
      6    redbaron 480
      7    XxKoleraxX 392
      8    FaStBoY 385
      9    ALACA 336
      10    BornRight 312


    Makaleler:
      Son 1 saat: 3
      Bu Gün: 10
      Bu Ay: 285
      Toplam: 11527
      Yayınlanmayı Bekleyen: 13


    Kayıtlı Kullanıcı:
      Yeni Kayıt:81
      Son 1 Saat:3
      Bu Ay:1050
      Toplam:37416
      Yasaklı:0

    Son Kayıtlı Kullanıcı:
    anliridvan

    Son Yorumlar

    01Beğenilen Konular

    02Anket

    En Sevdiğiniz Kategori ?

    Programlar
    Oyunlar
    Belgeseller
    Müzik
    E-Kitap
    Bilişim Dünyası
    E-Öğrenme
    Diğerleri . .

    03Kimler Mayonez'de?